Børn med spiseproblemer

Spisning er en af de helt fundamentale ting i et menneskes liv – og har du et barn med et spiseproblem, får du helt naturligt et øget fokus på og bekymring omkring barnets velbefindende.

Når måltiderne er svære

Ifølge Sundhedsstyrelsen forekommer problemer med spisning hos 20% af spæd- og småbørn med normal udvikling, og 80% hos børn med udviklingsmæssige handicap. Spiseproblemer og mangelfuld vægtøgning hos spæd- og småbørn er blandt de hyppigste årsager til forældrebekymring, der medfører kontakt til læge.

Er du forælder til et barn, der har spiseproblemer, kommer du let til at bekymrer dig, og spisesituationerne kan blive stressende og anspændte. Typisk spiser et barn 5-7 gange i løbet af et døgn, og har du et barn med spiseproblemer, kan du potentielt derfor opleve at føle dig magtesløs mindst de 5-7 gange om dagen. Det medfører ofte en frustration hos dig som forælder, og det kan måske endda føles som om, at du ikke slår til eller lykkes i din forældrerolle. Derfor kan barnets spiseproblem komme til at fylde utrolig meget i bevidstheden og i hverdagen.

Tegn på, at dit barn har et spiseproblem, kan være:

Dit barn afviser at spise ved for eksempel at lukke munden, stivne, vende hovedet væk eller græde, når det tilbydes mad

Dit barn har svært ved at spise den alderssvarrede kost

Dit barn er meget kræsent eller selektiv i sit madvalg

Dit barn spiser kun ganske få fødevarer

Dit barn spiser kun meget lidt af sin mad

Spisesituationerne er anstrengende, anspændte og/eller konfliktfyldte

Dit barn på 1,5 år eller ældre har ikke et selvstændigt forhold til mad

Dit barn viser ikke interesse for mad eller nogen madglæde

Dit barn giver ikke udtryk for sult eller mæthedsfornemmelse

En udviklingsmæssig færdighed

Spisning er en udviklingsmæssig færdighed, hvor barnet ved hvert måltid øver sig i at spise. For nogen børn kræver det – af forskellige årsager en ekstra indsats at få indarbejdet de gode spisevaner. Hvis spisningen ved hvert måltid fungerer uhensigtsmæssigt, er det den uhensigtsmæssige måde at spise på, der øves, og dermed fastholdes og indøves. Barnet og/eller forældrene finder ofte nogle strategier, som i et eller andet omfang virker, men nogle af de strategier, der virker på kort sigt, kan desværre på længere sigt have negative konsekvenser i forholdet til at få et sundt og naturligt forhold til mad.

Det positive er dog, at de fleste spiseproblemer hos småbørn, kan forbedres gennem kompetent rådgivning og vejledning til forældrene.

Kyndig vejledning

Siden 2007 har jeg vejledt rigtig mange forældre til børn med udfordringer med kosten og spisesituationerne – både som sygeplejerske på en børneafdeling og som kommunalt ansat sundhedsplejerske. Jeg er certificeret i ” SOS Approach to Feeding”-metoden, som er en international anerkendt metode til at hjælpe børn, der har spiseproblemer og/eller er selektivt spisende. Desuden har et af mine egne børn helt fra spæd haft omfattende og langvarige spiseproblemer, så jeg ved, hvordan det kan være og føles, men jeg har også oplevet, hvor meget viden, gode strategier og tålmodighed kan forbedre tilstanden.

Hos mig møder du ikke gammeldags måltidsnormer, men vejledning baseret på den nyeste viden og forskning, inden for hvordan man skaber grobunden for  gode spisevaner, der varer ved. Ønsker du at give dit barn gode spisevaner, et glædesfyldt forhold til mad og få en god og hyggelig stemning ved måltiderne? Så kan jeg hjælpe dig og din familie med dette.